Som ufaglært pleieassistent, slet Lill-Kari Solheim Slattum med å få ny jobb da det private aldershjemmet, hvor hun var ansatt, måtte legge ned. – Jeg var i ferd med å gi opp, sier 49-åringen. Men så kom Menko på banen.

Lill-Kari begynte på Menkos helsefagarbeiderkurs i Kongsvinger, en fulltidsutdanning over ni måneder hvor målet er å klare den teoretiske delen av fagbrevet.

– Jeg grudde meg skikkelig til første skoledag, for så lenge jeg kan huske har jeg slitt med lese- og skrivevansker. På ungdomsskolen klarte jeg ikke å henge med i timene, og de andre elevene lå alltid langt foran meg i undervisningssammenheng. På denne tiden var jeg trøtt, lei og umotivert, forteller hun.

BLOMSTERDEKORATØR
Lill-Kari valgte bort videregående opplæring og begynte som ufaglært blomsterdekoratør i en blomsterbutikk. I voksen alder fikk hun jobb som pleieassistent ved et privat aldershjem i Nannestad. Der var hun ansatt i over ti år, men da eieren av aldershjemmet gikk av med pensjon, ble det lagt ned, og Lill-Kari stod med ett uten arbeid.

– Jeg trodde ikke det skulle være noe problem for meg å få jobb som pleieassistent et annet sted. Jeg hadde en kjempegod attest fra den tidligere arbeidsgiveren min og nærmest null sykefravær. Men der tok jeg altså skammelig feil. Ingen var interessert i å ansette en person i slutten av 40-årene uten fagbrev, forteller hun.

Lill-Kari søkte også på jobb i flere blomsterbutikker, men fikk høre at hun hadde vært altfor lenge borte fra yrket.

– Noen arbeidsgivere så ikke engang på attesten min. Jeg fikk høre at den var null verdt, og at det eneste jeg hadde å skilte med var at jeg snakket norsk. Til slutt var jeg så langt nede at jeg holdt på å gi opp, sier Lill-Kari.

FAGARBEIDERKURS
Det var via NAV at hun fikk tilbud om helsefagarbeiderkurs i regi av Menko. Lill-Kari visste riktignok ikke helt hva hun gikk til. Hun var utålmodig og ville helst slippe å sette seg på skolebenken igjen.

– Jeg kjente ingen i klassen fra før og følte meg veldig liten. Men jeg ble kom fort i snakk med folk, og jeg opplevde at alle her var motiverte. Det gjorde noe med meg. Vi hadde aldri lekser, men jeg valgte likevel å jobbe med pensum etter skolen hver eneste dag. Jeg leste alt vi skulle gjennom den påfølgende dagen, slik at jeg møtte opp godt forberedt. Det fungerte veldig bra. Jeg skjønte hva læreren snakket om, og jeg klarte å henge med i timene, sier Lill-Kari.

Ved hjelp av smarte metoder for studieteknikk, festet den nye kunnskapen seg godt i hukommelsen. Lill-Kari bestod eksamen med glans.

– Fagbrevet fikk jeg 28. mai i år, og samme dag ble jeg ansatt i halv stilling som helsefagarbeider i Jessheim kommune, hvor jeg i løpet av studietiden var utplassert i praksis to dager i uken, forteller Lill-Kari. Hun er stolt over endelig å kunne kalle seg faglært.

– Men altså, jeg hadde ikke vært der jeg er nå uten Menko. Menko tok meg virkelig på alvor, og viste meg at det finnes flere ulike måter å tilegne seg kunnskap på. Jeg fant til slutt min metode slik at skole ble gøy, sier hun og smiler.