Som vordende far, og med en alvorlig kronisk sykdom, bestemte Dennis Undhjem seg for å ta grep om egen yrkeskarriere.

Dennis fikk psoriasis da han var seks år gammel. Den alvorlige hudsykdommen, kombinert med at Dennis manglet noen ganske få fag for å kunne kalle seg ferdig utdannet møbelsnekker, gjorde at han slet med å komme seg ut i arbeidslivet.

– Selvtilliten var på bånn. I perioder hadde jeg så mye eksem på armer og bein at det var vanskelig både å gå og sitte, forklarer 27-åringen.

Nye medisiner gjorde ham gradvis bedre, og snart var han på vei ut i fulltidsjobb som han skaffet på egenhånd. Dennis skulle begynne som lagermedarbeider, men han fikk aldri oppleve første arbeidsdag på sin nye arbeidsplass. De nye medisinene utløste nemlig ulcerøs kolitt, en kronisk betennelsessykdom i tarmen, og han ble langtidssykemeldt på nytt.

– Jeg ville så gjerne ut i arbeidslivet. Arbeidslysten har hele tiden vært til stede, men så inntraff det stadig ting som hindret meg i å jobbe. Klart det var frustrerende, sier Dennis, som midt oppi alt dette opplevde å bli pappa.

– Det var utrolig stort. Det gjorde noe med meg. Jeg fikk rett og slett litt ekstra guts, for nå handlet det jo ikke bare om meg lenger!

DRØMTE OM SALG
Dennis drømte om å arbeide som selger. Han tenkte både titt og ofte at dersom han bare hadde vært ung igjen, og kunne valgt på nytt, ville han gått for en utdannelse innen salg. Så da helsa bedret seg fikk Dennis, via NAV, komme til en samtale hos Menko.

– Menko tilbød meg en utdanning innen salg og service. De gav meg en ny og gylden sjanse, og den grep jeg. Det har jeg virkelig aldri angret på, forteller han.

– Lærerne hos Menko var oppløftende og dyktige. I tillegg hadde vi skikkelig god kjemi i klassen, og hjalp hverandre så godt vi kunne. Selvsagt var det både opp- og nedturer, som alltid i skolesammenheng, men på dager da det føltes tungt, pushet både lærere og elever meg videre, forklarer Dennis, som mener han i utgangspunktet er født som verdens største pessimist.

– Menko klarte på en eller annen forunderlig måte å få frem optimisten i meg. Jeg ble mer selvsikker og trygg, og jeg følte jeg fikk en slags indre glød. Plutselig så jeg langt lysere på framtidsutsiktene. Dette gikk jo riktig vei, sier Dennis.

BILSELGER
Han ble utplassert hos Moelv Bil for å prøve det teoretiske opp mot det praktiske. Her virkelig blomstret Dennis, og han utviklet seg som selger i rekordfart.

– Menko var utrolig fleksible og tilrettela for meg så godt de kunne, slik at jeg fikk sjansen til å jobbe mest mulig og vise hva jeg var god for hos Moelv Bil. Bilfirmaet så at jeg vokste med oppgavene jeg fikk, ettersom jeg lærte stadig mer på skolen. Det var i det hele tatt en veldig bra pakke, forteller Dennis.

I dag er han fast ansatt som avdelingsleder hos Moelv Bil, der han selger både nye og brukte biler, samt nye campingvogner, bobiler og caravanutsyr. Han har opparbeidet seg nok praksis til å kunne søke om fagprøve.

– I ungdommen drømte jeg om å bli bilmekaniker, men til min store sorg var ikke dette særlig realistisk på grunn av hudsykdommen. I yrket mitt som bilselger, er jeg nå så nærme denne drømmen som det går an å komme, og jeg er stolt en pappa til en liten gutt som er bilidiot akkurat som faren sin. Livet føles i det hele tatt veldig bra, sier Dennis og smiler.